Piernikowe zmagania… Pierniczki na choinkę

Pierniczki od zawsze kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem. Ich zapach nieodmiennie zapowiada nadejście najbardziej wyczekiwanych Świąt. W tym roku, razem z moją Małą Pomocnicą, stworzyłyśmy górę pierniczków, które czekają teraz na swój debiut schowane głęboko w szafie, by żaden łasuch się do nich nie dobrał…

DSC_6164

Pierniczki

  • 1 kg mąki
  • 400 g miodu
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 opakowanie przyprawy do ciasteczek korzennych

DSC_6182

W rondelku roztapiamy masło, dodajemy miód, cukier, cukier waniliowy, przyprawy- podgrzewamy aż składniki się rozpuszczą (nie gotujemy!). Masę pozostawiamy do wystygnięcia.
Ostudzoną masę miodową dodajemy do mąki, jajek i proszku do pieczenia. Zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy foremkami pierniki i pieczemy je ok. 7-12 min (w zależności od grubości ciasta) w 180 stopniach.
Ostudzone pierniczki ozdabiamy według uznania.

DSC_6185

Lukier:

  • 2 białka jajka
  • ok. 250 g cukru pudru

Cukier dodajemy do białek stopniowo, ubijając mikserem, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru (może być potrzebne nieco mniej cukru, lub więcej- w zależności od wielkości jajek). Lukier powinien być gęsty by nie spływał z pierniczków:)

6 komentarzy

  1. […] W rondelku roztopić masło, miód, cukier, cukier waniliowy, przyprawy i kakao, podgrzewając aż składniki się rozpuszczą (nie gotować). Masę pozostawić do wystygnięcia. Ostudzoną masę miodową dodać do mąki, jajek i proszku do pieczenia i mleka. Zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto cienko wałkować i wycinać foremkami pierniczki. Ciasteczka piec ok. 7-12 min (w zależności od grubości ciasta) w piekarniku nagrzanym do  180°C. Ostudzone pierniczki ozdobić lukrem według uznania (przepis na lukier można znaleźć tu). […]

  2. […] W rondelku roztopić masło, miód, cukier, cukier waniliowy, przyprawy i kakao, podgrzewając aż składniki się rozpuszczą (nie gotować). Masę pozostawić do wystygnięcia. Ostudzoną masę miodową dodać do mąki, jajek i proszku do pieczenia i mleka. Zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto cienko wałkować i wycinać foremkami pierniczki. Ciasteczka piec ok. 7-12 min (w zależności od grubości ciasta) w piekarniku nagrzanym do  180°C. Ostudzone pierniczki ozdobić lukrem według uznania (przepis na lukier można znaleźć tu). […]

  3. […] W rondelku roztopić masło, miód, cukier, cukier waniliowy i przyprawy, podgrzewając aż składniki się rozpuszczą (nie gotować). Masę pozostawić do wystygnięcia. Ostudzoną masę miodową dodać do mąki, migdałów, proszku do pieczenia, jajek i esencji migdałowej . Zagnieść elastyczne ciasto (może się lekko kleić). Ciasto wstawić na minimum 2 godziny (lub na całą noc) do lodówki. Ciasto wałkować (niezbyt cienko) i wycinać foremkami pierniczki. Ciasteczka piec ok. 12-15 min (w zależności od grubości ciasta) w piekarniku nagrzanym do  180°C. Ostudzone pierniczki ozdobić według uznania (np. przepis na lukier można znaleźć tu). […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.