Przeskocz do treści

Czekoladowo- bananowa radość. Ciasto czekoladowo-bananowe

Ciemny i mroźny zimowy wieczór może uratować jedynie coś mocno czekoladowego i słodkiego. I chociaż świąteczne objadanie się już niedługo, nie mogłam odmówić sobie tej pięknej chwili, gdy w domu wszędzie roznosi się piękny zapach, a ja siedzę pod kocykiem, z kakao i kawałkiem ciasta czekoladowo- bananowego...

Ciasto czekoladowo- bananowe

  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 małe banany
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju

Ciasto Bananowo- czekoladowe

 

W jednej misce wymieszać suche, a w drugiej mokre składniki. Banany rozgnieść widelcem.
Połączyć obie masy, na końcu dodać banany, wymieszać.
Formę do ciasta (keksówkę) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć do niej ciasto.Piekarnik nagrzać do 180ºC i piec ciasto ok. 60- 70 minut (w połowie pieczenia dobrze jest naciąć wierzch ciasta nożem, by równomiernie się upiekło i by nie zrobił się zakalec). Można podawać polane roztopioną czekoladą:)

0 thoughts on “Czekoladowo- bananowa radość. Ciasto czekoladowo-bananowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *