Syrniki – kawałeczek Ukrainy

Dania główne, Dania mączne, Przekąski

Bar mleczny, do którego trafiłam w Jałcie… Odrapane ściany, wystój pamiętający czasy Związku Radzieckiego, skrzypiąca muzyka, wydobywająca się ze starego radia, stoliki przykryte ceratowymi obrusami, czasy świetności mającymi już dawno za sobą. Ale to właśnie tam jadłam najlepsze syrniki w życiu:)

Syrniki (сырники, творожники) to danie kuchni rosyjskiej i ukraińskiej w formie smażonych placuszków z dodatkiem dużej ilości twarogu.

Syrniki

  • 500 g twarogu
  • 3 żółtka
  • 4-5 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 100-120 g mąki (i trochę do formowania placuszków)
  • szczypta soli

DSC_5751

Twaróg rozdrobnić widelcem. Dodać żółtka i cukier, dobrze wymieszać. Dodać mąkę i szczyptę soli (masa musi być zwarta, by można było z niej formować placuszki).
Formować okrągłe syrniki (lekko spłaszczyć je ręką by nie były zbyt grube), lekko podsypując mąką, by nie przyklejały się do rąk. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na niezbyt dużym gazie, by usmażyły się również w środku.
Podawać posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem śmietany. Smacznego!

DSC_5754

Tagged , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.