Makowiec i rychłe zamążpójście

Boże Narodzenie, Drożdżowe, Słodkości

Święta nieodmiennie kojarzą mi się z makowcem. Mak, według ludowych wierzeń, jedzony w Wigilię miał zapewniać szczęście, a pannom rychłe zamążpójście. Cóż, sprawdzę w tym roku, czy to działa:) A tymczasem przepis, znaleziony tu i zmodyfikowany.

Świąteczny makowiec

Masa makowa:

  • 1 puszka masy makowej
  • 2 jajka

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 100 g cukru
  • 4 jaja
  • 50 g drożdży
  • 2/3 szklanki mleka
  • 100 g masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Lukier:

  • 2 białka jajka
  • 300-350 g cukru pudru

DSC_6590

Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżką cukru, łyżką mąki, letnim mlekiem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. 2 jajka i 2 żółtka (białkami posmarujemy ciasto przed pieczeniem) utrzeć z cukrem, dodać mąkę i cukier waniliowy, zaczyn, roztopione i ostudzone masło, wymieszać. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od rąk, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ok 1-2 h (do podwojenia objętości).

Do masy makowej dodać żółtka, wymieszać. Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać ją do masy.

Z papieru do pieczenia wyciąć 2 prostokąty (by pasowały kształtem do 2 foremek). Ciasto podzielić na 2 części, każdą krótko wyrobić i rozwałkować na papierze do pieczenia lekko wysypanym mąką na grubość ok. 1 cm. Każdy placek posmarować połową masy makowej, zwinąć w struclę (dobrze zalepić boki, by masa nie wyszła z ciasta w trakcie pieczenia). Włożyć razem z papierem do formy.

Posmarować ciasta białkiem i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Piec w nagrzanym do 180ºC piekarniku ok. 40-50 min.

Wystudzone ciasta polać lukrem zrobionym ze zmiksowanego razem białka jajka i cukru pudru. Można posypać bakaliami.

Wesołych Świąt!!!!

Śliwkowska

Tagged , , , , ,

0 thoughts on “Makowiec i rychłe zamążpójście

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *