Racuchy drożdżowe z jabłkami

Dania główne, Dania mączne, Drożdżowe

Czasami każdy ma ochotę na coś słodkiego, miękkiego i ciepłego. Na przykład na racuchy z jabłkami. Gdy byłam małą dziewczynką racuchy robił mój chrzestny i czasami udawało mi się trafić na racuchową ucztę u niego. Po latach postanowiłam odtworzyć ten smak i po przejrzeniu wielu przepisów doszłam do wniosku, że każda receptura jest mniej więcej taka sama.

Racuchy drożdżowe z jabłkami

  • 250 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 1/2 kostki drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jabłka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • olej do smażenia

DSC_6582

Drożdże rozkruszyć, dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru i trochę ciepłego mleka. Odstawić na 10 minut, żeby drożdże zaczęły rosnąć. Dodać resztę mąki, mleka, olej, jajka i pokrojone jabłka. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do rośnięcia w ciepłym miejscu na około 1-2 h (ciasto musi dobrze wyrosnąć- tylko wtedy racuchy będą pulchne, miękkie i pyszne). Placuszki smażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju (na niezbyt dużym płomieniu). Podawać posypane dużą ilością cukru pudru:)

Tagged , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.