Śliwkowskiej sposób na rybę – ryba ze szpinakiem i sosem beszamelowym

Dania główne, Ryby, Wypieki wytrawne

Wielokrotnie wracam do niektórych przepisów, a do przepisu na rybę ze szpinakiem i sosem beszamelowym mam szczególny sentyment, ponieważ korzystam z niego już okrągłe 10 lat:) Robienie sosu beszamelowego to walka z czasem i ciągłe mieszanie. Chwila nieuwagi i powstaje grudkowata breja… Ale Śliwkowska ma swoje sposoby by kuchenne zmagania zakończyły się happy endem:))

Ryba ze szpinakiem w sosie beszamelowym

DSC_6645

  • ok. 400 g ryby (najlepiej filet)

Kawałki ryby posolić i dodać przyprawy do smaku, obtoczyć w mące i usmażyć z obu stron.

Warstwa szpinakowa:

  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szczypta soli, pieprzu, papryki słodkiej
  • 3 łyżki gotowego sosu beszamelowego

Szpinak podgrzewamy na patelni do czasu gdy się rozmrozi (można dolać odrobinę wody by się nie przypalił), dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy i jeszcze chwilę smażymy. Na końcu dodajemy sos i wszystko dokładnie mieszamy.

DSC_6648

Sos beszamelowy

  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz, sól do smaku

Wszystkie składniki odmierzyć wcześniej. W rondlu stopić masło, dodać mąkę, po czym, cały czas mieszając (by nie dopuścić do powstania grudek), dodawać mleko. Gotować aż do zgęstnienia, mieszając bez przerwy. Na końcu dodać sok z cytryny i przyprawy.

W żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwę szpinaku, na to położyć kawałki ryby i zalać wszystko sosem beszamelowym. Zapiekać w nagrzanym do 190ºC piekarniku ok. 25-30 min.

Podawać z ryżem lub ziemniakami. Smacznego:)

DSC_6654

Tagged , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.