Przeskocz do treści

Ostatni… Zimowe ciasto czekoladowe

Ostatni dzień roku to dla wielu ludzi czas podsumowań i wymyślania kolejnych postanowień noworocznych. Życzę sobie by kolejny rok wypełniony był nowymi smakami i bym nieustannie znajdowała inspirację do tworzenia nowych potraw i robienia zdjęć:) Postanowień w tym roku robić nie będę, ale mam nadzieję, że uda mi się zrealizować chociaż niektóre plany. Szczęśliwego Nowego Roku!

Ciasto zimowe z jabłkami i żurawiną

(duża keksówka)

  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 5 łyżek kakao
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jabłka
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g stopionego masła

Jabłko pokroić w kostkę. Żurawinę zalać na ok. 5 minut wrzątkiem. Mąkę, cukier, cukier waniliowy, cynamon, kakao i proszek do pieczenia wymieszać. W drugiej misce wymieszać roztrzepane jajko, ostudzone masło i mleko. Sypkie składniki wsypywać do mokrych, cały czas mieszając. Na końcu dodać pokrojone jabłko i odsączoną żurawinę.

Dużą keksówkę wyłozyć papierem do pieczenia i wlać do niej masę. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 60 min. (w połowie pieczenia naciąć ciasto wzdłuż, by uniknąć zakalca).

Podawać polane stopioną czekoladą mleczną.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *