Lens culinaris – zupa z soczewicy

Bez mięsa, Bezglutenowe, Zupy

Soczewica jest moją ulubioną rośliną strączkową. Można z niej stworzyć wiele pysznych rzeczy- na przykład pastę na kanapki, czy nawet pasztet. Dzisiaj będzie o zupie. Sycącej, gęstej, rozgrzewającej w zimowe dni.

Zupa z soczewicy

  • 1,5 l bulionu warzywnego (w wersji bezglutenowej nie z kostki)
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 szklanka ziaren czerwonej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka curry, papryki słodkiej (lub innych aromatycznych przypraw)
  • 1 mały słoik koncentratu pomidorowego

Warzywa obieramy, kroimy w kostkę. Soczewicę zalewamy na ok. 30 min gorącą wodą, odsączamy. Warzywa i soczewicę zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze chwilę. Zupę podajemy bardzo gorącą.

ZupaZSoczewicy

Tagged , , ,

0 thoughts on “Lens culinaris – zupa z soczewicy

  • Nigdy nie gotowałam zupy z soczewicy, ale osttanio wyczytałam, że jest bardzo zdrowa;) Napaliłam sie na ten przepis. Podpowiesz gdzie można kupic soczewice, lidl, biedronka?

    1. Zupa z soczewicy jest naprawdę świetna! Zieloną soczewicę widziałam w Lidlu, a czerwona jest na pewno w Piotrze i Pawle i w Carrefour 🙂 Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.