Burak i cynamon – zupa

Czy burak pasuje do cynamonu? A właściwie cynamon do buraka? Oczywiście!  Mimo że jest to połączenie bardzo zaskakujące, smakuje wybornie. Na przykład w zupie, której talerz rozgrzewa i rozsiewa piękny zapach…

Zupa buraczana z cynamonem

  • 3 średnie buraki
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 1/2 pora
  • 3 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1,5-2 l bulionu warzywnego (by przykrył wszystkie warzywa; (w wersji bezglutenowej nie z kostki)
  • pieprz i sól do smaku

Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić je do bulionu, gotować do miękkości. Dodać czosnek, cynamon, paprykę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze chwilę. Zupę można podawać z odrobiną kwaśnej śmietany.

Leave a comment

  1. Ten trik ze śmietaną od razu kojarzy mi się z Rosją i stołówką w Instytucie w Moskwie 😀 Polacy dodają zazwyczaj śmietanę od razu do gara zupy, a Rosjanie łychę śmietany do talerza z zupą 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.