Bo samo ciasto pizzy nie czyni…

Dania główne, Dania mączne, Drożdżowe, Wypieki wytrawne

Pizzę lubi każdy. No, prawie każdy. Ja należę do grona jej wielbicieli:) Ale, ale… Lubię też kulinarne eksperymenty, więc gdy zobaczyłam ten przepis, musiałam go wypróbować (wprowadziłam swoje modyfikacje).

DSC_6811

Placek z oliwkami lub pomidorkami koktajlowymi

(2 sztuki)

  • 500 g mąki pszennej
  • 200- 250 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 10 g świeżych drożdży (lub 2 łyżeczki suszonych)
DSC_6814
Zrobić zaczyn- drożdże, cukier, odrobinę wody i mąki wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut.
Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto (może odrobinę kleić się do rąk, więc dobrze jest posmarować je oliwą). Odstawić na ok. 40 min, by wyrosło.
  • 200 g oliwek (najlepiej czarnych)
  • ok. 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oliwy
Oliwki drobno posiekać. Pomidorki pokroić na ćwiartki, dodać sól, pieprz, oliwę i zmiażdżony ząbek czosnku, wymieszać.
DSC_6818
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i uformować dwa spłaszczone placki (okrągłe lub podłużne) i położyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posypać oliwkami i pomidorkami. Odstawić na 20 min. by jeszcze nieco podrosły.
Piekarnik nagrzać do 230°C i piec placki ok. 20-25 min, aż będą ładnie zrumienione.
DSC_6825
Tagged , , ,

0 thoughts on “Bo samo ciasto pizzy nie czyni…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.