O chlebie słów kilka

Chleb, Drożdżowe

Chleb nigdy się nie znudzi. Jemy go codziennie, jednak zawsze mamy ochotę na kromkę świeżego, chrupkiego na zewnątrz i miękkiego w środku, pięknie pachnącego bochenka. I nie mam na myśli „chleba” sprzedawanego w supermarketach, który na drugi dzień jest już czerstwy i niesmaczny.

Moja przygoda z pieczeniem chleba zaczęła się około półtora roku temu, w obskurnym akademiku, gdy po raz kolejny przyniosłam ze sklepu gliniasty, zupełnie nie słony rosyjski chleb. Brakowało mi polskich wypieków, więc postanowiłam sama upiec pieczywo. No i się zaczęło:)

Blogiem, z którego nauczyłam się najwięcej była Pracownia Wypieków. Można tam znaleźć nie tylko wspaniałe przepisy, ale też przydatne rady, które pomogą wejść w świat domowego pieczenia chleba. Ale uwaga- to uzależnia!

Dziś przepis na mój ulubiony chleb- prosty i robiony na drożdżach. Za każdym razem robię go inaczej, zmieniając dodatki, ale zawsze jest pyszny (oryginalny przepis można znaleźć tutaj).

Chleb pszenno- żytni

  • 400 g mąki pszennej (ok. 2 i 2/3 szklanki)
  • 150 g mąki żytniej (ok. 1 szklanka)
  • 1-1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 opakowania suszonych drożdży
  • ok. 300 ml wody (ok. 1 i 1/4 szklanki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (oleju)

opcjonalnie:

  • 1 łyżka miodu
  • 1 garść uprażonych ziaren słonecznika, dyni, siemienia lnianego
  • suszone zioła

2

Wszystkie składniki wymieszać w misce (można dodać łyżkę miodu; ilość wody potrzebnej do ciasta może się zmieniać w zależności od mąki- czasami potrzeba więcej, czasami mniej, konsystencja ma być dość gęsta), przykryć czystą ściereczką i odstawić na 12-18 h. Ciasto przełożyć do keksówki (większej), wysmarowanej masłem i wysypanej mąką i odstawić do wyrośnięcia na około 1h.  Piekarnik rozgrzać do 230°C (na dno dobrze jest wsypać garść kostek lodu lub wstawić naczynie z wodą by skórka była chrupiąca, chociaż nie jest to obowiązkowe) i wstawić chleb. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 210°C i piec jeszcze ok. 50 min (do czasu gdy skórka i spód będą zarumienione, a gdy popukamy spód, usłyszymy głuchy odgłos).

Gdy dodajemy ziarna, dobrze jest je wcześniej uprażyć na suchej patelni i część dodać do ciasta, a częścią posypać wierzch chleba.

Tagged , , ,

1 thought on “O chlebie słów kilka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.