Chałka waniliowa i powrót zimy

Drożdżowe, Słodkości

Miałam może 7 lat, gdy razem z tatą i bratem zabieraliśmy sanki i szliśmy na „wyprawę”. W T. zimą zawsze było pełno śniegu, drzewa uginały się pod ciężarem białego puchu, a rzeka była skuta lodem. Można było chodzić i chodzić, a dookoła była tylko biel. Czasami chciałabym znowu wsiąść na sanki i wrócić do śnieżnego świata z mojego dzieciństwa…

Chałka waniliowa

(Domowy chleb, bułki i bułeczki A. Wrońska)

(1 duża lub 2 mniejsze)

  • 600 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych (2 łyżeczki suszonych) drożdży
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 50 g stopionego masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka + 1 żółtko do posmarowania wierzchu chałki

Mąkę przesiać do miski, pośrodku zrobić dołek i wkruszyć drożdże. Posypać łyżeczką cukru, zalać 2-3 łyżkami mleka, oprószyć odrobiną mąki. Przykryć ściereczką, odstawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce.

Wymieszać stopione masło z cukrem, cukrem pudrem, jajkami i solą. Wraz z mlekiem wlać do mąki z rozczynem. Zagniatać aż powstanie elastyczne ciasto, które nie będzie za bardzo kleiło się do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia.

Przełożyć ciasto na oprószony mąką blat, zagnieść i podzielić na 3 części, z których należy uformować długie wałki. Spleść części ciasta w warkocz (mi się to nie bardzo udało:P) , dobrze sklejając końce i podwijając je pod spód.

Chałkę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować wierzch żółtkiem roztrzepanym z małą ilością wody. Odstawić na około 15 minut i piec w piekarniku nagrzanym do 190-200ºC przez około 25-30 minut.

Chałka najlepiej smakuje z masłem i domową konfiturą, na przykład śliwkową:)

Tagged , , , ,

0 thoughts on “Chałka waniliowa i powrót zimy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.