Pora na pora – zupa z mięsem mielonym

Dania mięsne, Zupy

Niedługo uda mi się stworzyć serię zdjęć „Dachy Dolnego Wrzeszcza zimą”, gdyż zupełnie nie mam ochoty wychodzić na zewnątrz, a jakieś zdjęcia robić muszę. Ale nie o dachu dziś będzie:) Mój numer jeden wśród zimowych zup to właśnie ta zupa- kremowa, sycąca i pyszna.

Zupa porowa z mięsem mielonym

(4 porcje)

  • 2 pory (głównie białe części)
  • 500 g mięsa mielonego
  • ok. 1,5-2 l bulionu
  • 2 serki topione śmietankowe (ok. 200 g)
  • pieprz i sól do smaku

Mięso mielone podsmażyć na małej ilości oleju, rozdrabniając większe kawałki. Pory dokładnie umyć i posiekać, wrzucić do bulionu i gotować do miękkości. Serki topione zalać w misce ok. szklanką bulionu z porami i zmiksować blenderem lub wymieszać, by nie zostały grudki (bulion z ugotowanymi porami również można zmiksować, chyba, że chcemy by zostały kawałki warzyw).  Wlewamy masę serową do zupy, dodajemy mięso mielone, pieprz, sól i gotujemy jeszcze kilka minut. Smacznego!

 

Tagged , , , , ,

0 thoughts on “Pora na pora – zupa z mięsem mielonym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.