Łaciate babeczki sernikowe

Babeczki, muffinki, Czekolada, Serniki, Słodkości, Wypieki słodkie

Piątek.  Słowo, które dzisiaj wywołuje uśmiech na mojej twarzy. Perspektywa dwóch wolnych dni i odkładanego tygodniami spaceru po Gdańsku:) A żeby osłodzić Wam leniuchowanie jeszcze bardziej, przedstawiam łaciate babeczki, w których mocno czekoladowy spód miesza się z delikatnie waniliową masą sernikową…

Łaciate babeczki

(ok. 14 sztuk)

Masa czekoladowa:

  • 100 g masła
  • 50 g kakao
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3  łyżki konfitury (wiśniowa, malinowa, może być też inna)
  • 3 łyżki mleka

Masa sernikowa:

  • 350 g twarożku (np. takiego do sernika lub na kanapki)
  • 4 łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka mleka (jeśli masa jest zbyt gęsta)

 

Masa czekoladowa: Do rozpuszczonego (jeszcze ciepłego) masła dodać kakao i dobrze wymieszać. Dodać konfiturę, cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać.

Masa sernikowa: Wymieszać razem twaróg, jajko, cukier, mąkę, cukier waniliowy i, jeśli zajdzie taka potrzeba, mleko.

Foremki wyłożyć papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180°C. Do papilotek nałożyć masę czekoladową (na ok. 1/2 wysokości) i na nią kłaść masę sernikową, by nie wychodziła poza brzeg foremki. Babeczki piec około 25-30 minut. Najlepsze są po ostygnięciu lub następnego dnia.

Miłego weekendu!

 

Przepis zaczerpnięty stąd– zmodyfikowany przeze mnie.

Tagged , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.