Łaciate babeczki sernikowe

Piątek.  Słowo, które dzisiaj wywołuje uśmiech na mojej twarzy. Perspektywa dwóch wolnych dni i odkładanego tygodniami spaceru po Gdańsku:) A żeby osłodzić Wam leniuchowanie jeszcze bardziej, przedstawiam łaciate babeczki, w których mocno czekoladowy spód miesza się z delikatnie waniliową masą sernikową…

Łaciate babeczki

(ok. 14 sztuk)

Masa czekoladowa:

  • 100 g masła
  • 50 g kakao
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3  łyżki konfitury (wiśniowa, malinowa, może być też inna)
  • 3 łyżki mleka

Masa sernikowa:

  • 350 g twarożku (np. takiego do sernika lub na kanapki)
  • 4 łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka mleka (jeśli masa jest zbyt gęsta)

 

Masa czekoladowa: Do rozpuszczonego (jeszcze ciepłego) masła dodać kakao i dobrze wymieszać. Dodać konfiturę, cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać.

Masa sernikowa: Wymieszać razem twaróg, jajko, cukier, mąkę, cukier waniliowy i, jeśli zajdzie taka potrzeba, mleko.

Foremki wyłożyć papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180°C. Do papilotek nałożyć masę czekoladową (na ok. 1/2 wysokości) i na nią kłaść masę sernikową, by nie wychodziła poza brzeg foremki. Babeczki piec około 25-30 minut. Najlepsze są po ostygnięciu lub następnego dnia.

Miłego weekendu!

 

Przepis zaczerpnięty stąd– zmodyfikowany przeze mnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.