Słowo na niedzielę i placek ziemniaczany

Bez mięsa, Dania główne, Warzywa, Wypieki wytrawne

Niedzielny obiad powinien być wyjątkowy. Prawdziwy polski rosół w moim przypadku to żadna opcja, więc na niedzielę wybieram raczej dania, które wymagają trochę pracy (ale za to efekt jest wspaniały:)) Przepis znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów i wprowadziłam kilka swoich zmian.

Placek ziemniaczany

DSC_6883

Ciasto kruche:
  • 250 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnego mleka
Masło posiekać na małe kawałki, dodać resztę składników i zagnieść ciasto (nie wyrabiać zbyt długo) i wstawić je na około 30 minut do lodówki.
Farsz:
  • 1 kg ziemniaków (plasterków startych na tarce)
  • 100 g masła
  • 3 średnie cebule
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 łyżeczki koperku
  • 1 łyżeczka suszonego lub świeżego tymianku
  • ok. 100 g startej mozzarelli lub sera żółtego

DSC_6896

Starte ziemniaki i posiekaną cebulę smażyć na maśle (można do niego dodać odrobinę oleju by się nie przypalało) około 10-15 minut, często mieszając. Dodać przyprawy i zioła, dokładnie wymieszać. Ostudzić.
Formę do tarty, wysmarowaną masłem i wysypaną mąką, wylepić ciastem. Ciasto ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć farsz ziemniaczany i posypać startą mozzarellą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 45-50 minut.
Tarta najlepiej smakuje, gdy lekko przestygnie.  Doskonale komponuje się z sosem czosnkowym.
Sos czosnkowy:
  • 1 kubeczek kwaśnej śmietany
  • 2  ząbki czosnku
  • pieprz, sól
Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, dodać do śmietany razem z solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
DSC_6902
Tagged , , , ,

0 thoughts on “Słowo na niedzielę i placek ziemniaczany

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.