Przeskocz do treści

Szpinak w roli głównej – kurczak nadziewany

Zimą najbardziej brakuje mi świeżych warzyw i owoców prosto z targu. Dojrzałych truskawek, słodkich malin, kwaśnych czerwonych porzeczek, żółtej i kruchej fasolki szparagowej, zielonego groszku, świeżych pęczków ziół... Czekając na powrót lata, wracam do szpinaku. Wiem, szpinak wielu nie kojarzy się dobrze, ale gdy odpowiednio się go doprawi jest naprawdę pyszny!

Kurczak nadziewany szpinakiem

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (ok. 450 g)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pieprz, sól
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • odrobina oleju lub oliwy

Kurczak ze szpinakiem

Szpinak rozmrażamy na patelni i czekamy aż woda trochę odparuje. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, pieprz i sól, a na końcu jajko (by masa była bardziej ścisła) i podsmażamy jeszcze chwilę, dokładnie mieszając. Studzimy.

Piersi z kurczaka przekrawamy na pół- ale NIE do końca- mają utworzyć kieszonki na farsz. Nacieramy mięso solą, odrobiną oliwy i pieprzem (można dodać również przyprawę do kurczaka). Do środka piersi wkładamy farsz i zamykamy kieszonki za pomocą wykałaczek, by w trakcie pieczenia farsz nie wypadł.

Nadziane mięso wkładamy do torebki do pieczenia (lub kładziemy na blaszkę i przykrywamy folią aluminiową) i pieczemy około 30-40 min.

Można podawać z ryżem, ziemniakami i kaszą. Świetnie smakuje również z sosem beszamelowym (przepis można znaleźć tu).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *