Przeskocz do treści

Owoc czy warzywo? Zupa pomidorowa

W znaczeniu botanicznym owoc, w klasyfikacji spożywczej warzywo. To jak w końcu jest z tym pomidorem? Jedno nie ulega wątpliwości- bez pomidorów kuchnia Śliwkowskiej by nie istniała. Zimą radzę sobie, kupując przecier pomidorowy w kartoniku lub pomidory w puszce. A gdy nie mam czasu, robię kryzysową zupę pomidorową, której przygotowanie zajmuje maksymalnie 15 minut.

Ulubiona zupa pomidorowa K.

  • ok. 500 ml przecieru pomidorowego (lub zmiksowanych pomidorów w puszce)
  • ok. 1 litr bulionu
  • ok. 3/4 szklanki drobnego makaronu (ja używam tzw. zacierki)
  • pieprz, sól
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 mały kubeczek śmietany 18%

Bulion doprowadzam do wrzenia, dodaję przecier, pieprz i sól, gotuję kilka minut. W tym samym czasie gotuję do miękkości makaron. Na końcu do zupy dodaję śmietanę (dobrze jest ją najpierw w misce wymieszać z małą ilością zupy i dopiero wlać do garnka) i ugotowany makaron.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *