Placki ziemniaczane z łososiem

Dania główne, Ryby

Placki ziemniaczane to jedno z moich ulubionych dań od zawsze. Doskonale pamiętam jak Tata męczył się w kuchni ze ścieraniem ziemniaków i cebuli, a potem, w trakcie smażenia, siedzieliśmy z bratem i zajadaliśmy się plackami podrzucanymi nam bieżąco prosto z patelni. Najpierw polewaliśmy placki śmietaną i cukrem, a ostatniego zjadało się zawsze z ketchupem:)  Po raz pierwszy jadłam placki ziemniaczane z łososiem (дряники) będąc na wymianie w Rosji. I jest to teraz moja ulubiona wersja tego dania. Polecam:)

Placki ziemniaczane z łososiem

  • ok. 10 średnich ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • ok. 2-3 czubate łyżki mąki
  • 1 opakowanie wędzonego łososia
  • 1 kubeczek kwaśnej śmietany
  • ewentualnie szczypiorek do posypania

Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z jajkiem, mąką, solą i pieprzem. (dobrze jest usmażyć na próbę jednego placka, by sprawdzić, czy masa nie rozpada się podczas smażenia, można ewentualnie dodać mąki, jeśli masa jest za rzadka). Usmażyć placki z obu stron. Podawać z łososiem i kleksem śmietany.

DSC_9726

Tagged ,

0 thoughts on “Placki ziemniaczane z łososiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *