Spaghetti con le polpettine, czyli impresje włoskie

Dania główne, Dania mięsne, Makaron

Mój włoski ogranicza się jedynie do kilku słów, ale uwielbienie do kuchni włoskiej to już inna sprawa:) Pizza, makarony, lasagne… To się nazywa kulinarna rozpusta! Dzisiaj gotowane wczesnym rankiem spaghetti z pulpecikami:)

Spaghetti z pulpecikami

Pulpeciki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • odrobina mleka
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • pieprz, sól
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka/mięsa mielonego
  • mąka (do formowania pulpecików)

Sos:

  • 2 ząbki czosnku
  • 750 ml przecieru pomidorowego (lub zmiksowanych pomidorów w puszce)
  • 1 cebula
  • pieprz, sól
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • oliwa
  • 1/2 opakowania makaronu typu spaghetti

Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu, dodając do wody odrobinę oliwy/oleju, by nitki się nie posklejały.

Bułkę tartą zalewamy odrobiną mleka, a gdy już nasiąknie, dodajemy jajko, mięso i przyprawy. Z masy formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego (by masa nie kleiła się do rąk, używamy mąki). Pulpeciki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.

Na dno garnka wlewamy odrobinę oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy ok. minutę. Potem dodajemy zmiażdżony czosnek i podsmażamy jeszcze chwilę. Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy cukier i przyprawy i gotujemy kilka minut. Wrzucamy pulpeciki do sosu i gotujemy jeszcze chwilę.

Spaghetti można podawać posypane startym serem żółtym lub parmezanem. Bon appetit!

Spaghetti z klopsikami

(za konsultację filologiczną dziękuję Martynie O.)

Tagged , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.