Przeskocz do treści

Zielona zupa

I znowu przyszedł luty. Zdążyłam się już przyzwyczaić do pisania nowej daty, zgubiłam gdzieś listę postanowień noworocznych.  Już niedługo wiosna- pojawią się pierwsze przebiśniegi, a potem cały świat utonie w zieleni.  Siedząc przy oknie, patrzę na szarość i przybrudzone resztki śniegu. A wiosna jest na razie w talerzu zielonej zupy...

Zielona zupa- krem

(ok. 4 porcje)

  • 1 seler
  • 1 brokuł
  • ok. 1 l bulionu
  • pieprz, sól
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kubeczek śmietany lub jogurtu naturalnego

Warzywa pokroić w kostkę, za lać bulionem i ugotować do miękkości. Zmiksować dokładnie blenderem, doprawić do smaku.  Śmietanę wymieszać z odrobiną zupy (żeby nie zrobiły się grudki) i mieszając, połączyć z resztą kremu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *