Pączkowe babeczki

Babeczki, muffinki, Słodkości

Już jutro Tłusty Czwartek. Dzień pączków, faworków, róż karnawałowych, oponek, a ostatnio nawet donutów. Moją tradycją z dzieciństwa było zajadanie się tego dnia tzw. murzynkami, czyli ciepłymi lodami. A rekordem było zjedzenie aż 8… W tym roku znowu nie będę tradycyjna. Przedstawiam pączkowe babeczki- nie smakują jak klasyczne polskie pączki, ale nieco mi je przypominają:) Przepis zaczerpnęłam stąd.

Pączkowe babeczki

  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2  łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka

W jednej misce wymieszać składniki mokre, a w drugiej suche. Połączyć zawartość obu misek. Przełożyć masę do foremek i piec ok. 20-25 minut w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu można nadziać konfiturą (jak pączki- za pomocą szprycy) i koniecznie trzeba posypać dużą ilością cukru pudru:)

pączkowe babeczki

Tagged ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.