Powrót i szybka tarta z brokułami

Bez mięsa, Dania główne, Wypieki wytrawne

Wróciłam. W mieszkaniu panuje chłód, lodówka świeci pustkami, zioła w doniczkach postanowiły zwiędnąć. Ostatni tydzień był wypełniony spotkaniami z rodziną, śmiechem, oglądaniem starych zdjęć, jedzeniem popcornu podczas oglądania bajki w kinie, spaniem do południa, rozmowami i czytaniem ukochanych książek. Siedzę sama, a w uszach mam tylko ciszę. Wyjazdy są wspaniałe, ale powroty „do siebie” jeszcze lepsze.

Tarta brokułowa na cieście francuskim

  • 1 opakowanie (ok. 250 g) ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie (ok. 200 ml) śmietany 18 lub 30%
  • 1 brokuł
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól
  • łyżeczka ziół (u mnie rozmaryn, bazylia i tymianek)
  • 1 opakowanie sera mozzarella (najlepiej startego)

Tarta brokułowa 1

Ciastem wyłożyć blachę lub formę do tarty (może być prostokątna lub okrągła). Ciasto ponakłuwać widelcem. Brokuła rozdzielić na małe różyczki i gotować kilka minut we wrzątku lub podgotować na parze (nie może być rozgotowany). Śmietanę wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Na cieście ułożyć brokuły, polać je śmietaną i posypać mozzarellą. Tartę piec ok. 40-50 minut (aż się zrumieni).

Tarta brokułowa 2

Tagged , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.