Przeskocz do treści

Ciasto czekoladowe (nie tylko) na Walentynki

14 lutego. Walentynki. Że komercyjnie? Że kiczowato? Że marketingowcy wyłudzają pieniądze od naiwnych ludzi? Może. Ale jeśli jutro na świecie przybędzie choć trochę więcej miłości, to ja jestem jak najbardziej za.

Walentynkowe ciasto czekoladowe

Ciasto:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu
  • 2 jajka

Polewa:

  • 100 g (1 tabliczka) czekolady (najlepiej gorzkiej lub deserowej)
  • ok. 1/2 szklanki śmietany kremówki (36%)

Wszystkie składniki ciasta mieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Masę przełożyć do formy (u mnie forma w kształcie serca) i piec w nagrzanym do 180ºC piekarniku przez 50-60 min (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe w środku).

Śmietanę kremówkę zagotować i zalać nią pokruszoną czekoladę. Rozpuścić czekoladę, dokładnie mieszając (można również użyć miksera, by polewa była jednolita).

Ozdobiłam ciasto sercami wyciętymi z białej czekolady (należy ją stopić i wylać na płaską powierzchnię (np. folię aluminiową)).

Ciasto czekoladowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *