Przeskocz do treści

Jeden kurczak, jedna cytryna – pieczony kurczak

Sobotnie lenistwo- śniadanie jedzone w łóżku, gazeta czytana z kubkiem kawy w ręku. Wszystko mogę, niczego nie muszę...

W sobotę bardzo często na moim stole pojawia się kurczak. Wymaga czasu, ale sam proces przygotowania nie jest pracochłonny. Kurczak pieczony w całości jest soczysty, mięso przechodzi smakiem marynaty. Wspaniale smakuje z ryżem i sałatą.

 

Kurczak z cytryną i rozmarynem

  • 1 kurczak (ok. 1,5 kg)
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu (lub kilka gałązek świeżego)
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (w wersji bezglutenowej musi być gluten free)
  • pieprz, sól
  • 1 jabłko (reneta)

Kurczak (1)

Kurczaka umyć, natrzeć solą i pieprzem. Wycisnąć do miseczki sok z połowy cytryny, dodać olej, przyprawę do kurczaka i rozmaryn, wymieszać. Natrzeć marynatą kurczaka (również w środku, najlepiej odstawić go na min. 2 h, ale nie jest to konieczne). Do środka kurczaka włożyć pokrojone w kawałki jabłko. Nogi najlepiej przywiązać do tułowia kurczaka (mokrym sznurkiem, żeby się nie spalił). Ułożyć kurczaka w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry połówkę cytryny. Piec kurczaka w nagrzanym do 190ºC piekarniku przez ok. 1,5- 2 godziny (przez pierwsze 45 minut powinien być przykryty folią aluminiową, by skórka się nie spiekła). Co jakiś czas można do formy wlewać trochę wody, by kurczak nie był suchy.

Kurczak (2)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *