Przeskocz do treści

Czekając na wiosnę. Omlet na słodko

Dźwięk kropel wody spadających z dachu i wszechobecna mgła pozwalają mieć nadzieję, że wiosna jednak się zbliża. Podobno pojawiły się już pierwsze przebiśniegi, rano często, oprócz wron i mew, słyszę śpiew ptaków. Tylko słońca jakoś nie ma... Po cichu marzę o spacerze w ciepły wiosenny dzień, o tym by poczuć zapach wiosny i ciepło promieni na twarzy. A na razie słońce mam na talerzu.

Omlet na słodko

(1 porcja)

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 banan
  • ok. 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 2 łyżki cukru

Banana pokroić na plasterki. Cukier i sok z pomarańczy podgrzewać w rondelku aż do uzyskania syropu, dodać plasterki banan i jeszcze chwilę podgrzewać.

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do piany dodać żółtka, a potem mąkę i cukier puder. Rozgrzać natłuszczoną patelnię. Wyłożyć masę jajeczną na rozgrzaną patelnię i smażyć na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Przełożyć omlet na drugą stronę (uważając by się nie rozpadł) i smażyć jeszcze około 1 minutę.

Podawać od razu po przygotowaniu. Można zamiast bananów użyć dżemu, bitej śmietany, owoców, cukru pudru, itp.

 

Omlet na słodko

(zmodyfikowany przepis stąd)

0 thoughts on “Czekając na wiosnę. Omlet na słodko

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *