Przeskocz do treści

Powrót do przeszłości. Kotlety siekane z kurczaka

Lubię wracać do pewnych miejsc, ludzi, wspomnień. Powroty do ulubionych smaków też są fajne. Odkurzam stare przepisy, lub staram się przypomnieć sobie ulubione kiedyś potrawy. Dzisiejsze kotlety kojarzą mi się przede wszystkim z moim Bratem, który jest ich największym wielbicielem i to na jego prośbę postanowiłam się zmierzyć ponownie z tym daniem.

Siekane kotlety z kurczaka

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 100-150 g sera żółtego
  • 250 g pieczarek
  • 2 łyżki majonezu
  • przyprawa do kurczaka
  • curry
  • pieprz, sól
  • posiekany szczypiorek (opcjonalnie)

Pieczarki umyć, pokroić w półplasterki i podsmażać na niewielkiej ilości tłuszczu aż do odparowania wody. Nieco ostudzić. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Piersi pokroić w niewielką kostkę. W misce wymieszać pieczarki, ser, piersi, jajka, mąkę, majonez i przyprawy (do smaku- kotlety powinny być aromatyczne) i szczypiorek (jeśli go używamy). Masa powinna być dość kleista, by podczas smażenia kotlety się nie rozpadały (jeśli jest zbyt mokra- dodać odrobinę mąki, a jeśli mało kleista- jeszcze jedno jajko). Dobrze jest usmażyć jednego kotleta na próbę przez rozpoczęciem właściwego smażenia. Kotlety smażyć z obu stron na złoty kolor.

Kotlety siekane z kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *