Przeskocz do treści

Najprostsze pomysły są najlepsze – krem porowo-ziemniaczany

Czasami nie mam pomysłu na obiad. Gdy jestem w sklepie, chodzę pomiędzy półkami w poszukiwaniu inspiracji. Ostatnio natknęłam się na piękny zielono- biały stos porów. Por to warzywo, które często gości w mojej kuchni, więc wymyśliłam, że podam go tym razem w delikatnej oprawie. Kremowa, aksamitna i delikatna zupa porowo - ziemniaczana. Poezja...

Zupa porowo - ziemniaczana

(3-4 porcje)

  • 1 duży por
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1,5-2 l bulionu
  • liść laurowy
  • pieprz, sól do smaku
  • 1 kubeczek śmietany 18%
  • wędzony łosoś

Ziemniaki obieramy i myjemy. Pora dokładnie czyścimy i zostawiamy przede wszystkim białą część. Warzywa kroimy na małe kawałki. Wsypujemy do garnka, zalewamy bulionem (by przykrył warzywa), dodajemy liść laurowy i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy liść laurowy i całość miksujemy blenderem na krem. Ponownie stawiamy zupę na gazie. W miseczce mieszamy jogurt lub śmietanę z odrobiną zupy, po czym przelewamy płyn do gotującego się kremu, przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Najlepiej smakuje z dodatkiem wędzonego łososia.

 

 

2 thoughts on “Najprostsze pomysły są najlepsze – krem porowo-ziemniaczany

  1. Pingback: Krem z ziemniaków i pora z serem pleśniowym – Śliwkowska w kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *