Cynamonowe pocieszenie – drożdżowa plecionka z cynamonem

Ciasta, Drożdżowe, Słodkości, Wypieki słodkie

Sobota. Wszyscy siedzą w domach, a mi zimno, wieje, pociąg się spóźnia, a dobry nastrój już dawno gdzieś zniknął. Ludzie wokół drażnią, mróz coraz większy. Wracam do domu, zaszyć się pod kocem i przespać ten dzień. Wróciłam i… postanowiłam wejść do kuchni i stworzyć coś na pocieszenie. I stworzyłam:)

Cynamonowa plecionka

(duuuża porcja, można zmniejszyć ilość składników o połowę,

przepis na ciasto drożdżowe mojej Mamy)

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1/2 kostki świeżych drożdży
  • 75 g stopionego masła

Nadzienie:

  • 50 g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu

Z miękkiego masła, cukru i cynamonu zrobić pastę- nadzienie, mieszając składniki razem.

Z drożdży, części ciepłego mleka, odrobiny cukru i mąki zrobić rozczyn i odstawić na około 20 min, by podwoił swoją objętość. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy, dodać rozczyn, resztę mleka i jajka. Wszystko dokładnie wyrobić i na koniec dodać stopione, ostudzone masło. Ponownie wyrobić- niezbyt długo.

Ciasto odstawić do wyrośnięcia (na około 1-1,5 h), by podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypany mąką blat/stolnicę i rozwałkować na prostokąt. Posmarować nadzieniem. Zwinąć ciasto w rulon, wzdłuż dłuższego boku. Przeciąć go wzdłuż na pół i zapleść „warkocz”. Warkocz zakręcić jak skorupkę ślimaka (żeby ciasto miała okrągły kształt) i ostrożnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Piekarnik nagrzać do 180°C i piec ciasto około 40-45 minut.

Cynamonowa plecionka

 

Tagged , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.