Pierogi inaczej – pieczone pierogi z fetą

Bez mięsa, Dania główne, Wypieki wytrawne

Jestem kompletnym beztalencie, jeśli chodzi o lepienie pierogów. Mogę zrobić farsz, zagnieść i rozwałkować ciasto, ale stworzenie kształtnego pieroga jest już poza zasięgiem moich możliwości… Gdy lepię pierogi z moją Rodzicielką, to ja odwalam czarną robotę, a ona nadaje pierogom ostatni szlif, przez co są śliczne i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Ale, ale! Jestem w końcu uparta i gdy tylko znalazłam przepis na tym blogu na PIECZONE pierogi, od razu zabrałam się do pracy:)

Pieczone pierogi z fetą, ziemniakami i rozmarynem

(przepis z bloga White Plate, z moimi modyfikacjami)

Ciasto:

  • 400 g mąki
  • 150 g masła
  • 3 łyżki śmietany/ jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko

Farsz:

  • 200 g sera feta
  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżeczki rozmarynu (najlepiej świeżego)
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pieprz i sól do smaku

Do posmarowania pierogów:

  • 1 jajko

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, które należy uformować w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut. Następnie rozwałkować na grubość około 3 mm i wycinać koła o średnicy około 12 centymetrów (wycinałam koła miseczką). Wypełniać farszem (około 2 łyżkami), dokładnie skleić brzegi. Pierogi ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować wierzch jajkiem. Pierogi piec około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C na złoty kolor.

Pierogi pieczone z fetą, ziemniakami, rozmarynem

Tagged , , , ,

0 thoughts on “Pierogi inaczej – pieczone pierogi z fetą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.