Sposób na wampira, czyli zupa czosnkowa

Bez mięsa, Zupy

Przede mną pierwszy od dawna wolny weekend, który zaczyna się już dziś po południu:) Może uda mi się pójść w końcu na spacer, upiec coś pysznego, odpocząć, nabrać dystansu do pewnych rzeczy i naładować akumulatory.  A Was pozostawiam z zupą czosnkową- której nie należy się bać, bo czosnek po ugotowaniu traci na swojej ostrości i staje się bardziej delikatny. Mimo wszystko, nie polecam tego dania, gdy planujecie po obiedzie randkę:)

Zupa czosnkowa*

  • 1 1/2 główki czosnku
  • 5 ziemniaków
  • 1,5 l bulionu
  • liść laurowy
  • pieprz i sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • bagietka
  • masło wymieszane z 1 zmiażdżonym ząbkiem czosnku

Czosnek i ziemniaki obieramy, myjemy. Ziemniaki kroimy w kostkę, a większe ząbki czosnku kroimy na pół. Wrzucamy warzywa do bulionu, dodajemy liść laurowy i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy liść laurowy i całość miksujemy blenderem. Stawiamy jeszcze na chwilę na gaz , dodajemy przyprawy. Przed podaniem zupy, bagietkę kroimy na kromki, smarujemy masłem czosnkowym i wstawiamy na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 180°C, by się zrumieniły.

* Na specjalne życzenie pewnego Wielbiciela Czosnku:)

Zupa czosnkowa

Tagged , , ,

0 thoughts on “Sposób na wampira, czyli zupa czosnkowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.