Przeskocz do treści

Słodki poranek – pudding ryżowy

Staram się udawać, że wcale nie widzę tego, co dzieje się za oknem. W domu pachnie wiosną za sprawą tulipanów i hiacyntów, zamierzam dzisiaj posiać rzeżuchę, świąteczne pisanki zawisły na gałązkach. Mam ogromną nadzieję, że wiosna jednak o nas nie zapomniała i w końcu przegoni tę paskudną zimę... A na razie poprawiam sobie humor kremowym puddingiem na śniadanie. Nigdzie się nie spieszę i jest pięknie:)

"Pudding" ryżowy

(2 porcje)

  • 1 torebka podgotowanego ryżu (ok. 100-150 g)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • dowolne owoce (użyłam brzoskwiń z puszki)

Ryż wsypać do garnka z mlekiem (możemy użyć ryżu suchego- wtedy ilość mleka trzeba zwiększyć), dodajemy cukier i wanilię. Gotujemy na małym ogniu, bardzo często mieszając (łatwo się przypala), aż ryż wchłonie całe mleko i będzie miękki, w razie potrzeby można dolać więcej mleka. Można podawać na ciepło lub na zimno, na wierzch kładąc owoce (lub dżem).

 

Pudding ryżowy

0 thoughts on “Słodki poranek – pudding ryżowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *