Zielono mi, czyli tarta ze szpinakiem

Bez mięsa, Dania główne, Wypieki wytrawne

Wiosny jak nie było, tak nie ma, więc w mojej kuchni królują zielone potrawy. Z utęsknieniem czekam na słońce, zieloną trawę i kwiaty w ulubionym parku. Ale do tego już bliżej, niż dalej…:)

Tarta ze szpinakiem i serem feta

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 g masła

Nadzienie:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (ok. 450 g)
  • 1 kostka sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz, sól
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto i wstawić do lodówki. Szpinak rozmrozić na patelni, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, pieprz, paprykę słodką i sól (nie za dużo- feta jest słona). W misce rozdrobnić ser feta i dodać szpinak. Dokładnie wymieszać. Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać mąką. Dokładnie wylepić ciastem formę i ponakłuwać widelcem. Na wierzch ułożyć nadzienie szpinakowe. Piekarnik nagrzać do 180°C i piec tartę około 45 minut.

 

DSC_8080

Tagged , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.