Przeskocz do treści

Wieczorne pieczenie- sernik mocno czekoladowy

Wena w kwestii pieczenia ciast przychodzi do mnie najczęściej wieczorem. Gdy w mojej głowie powstanie pomysł na konkretne ciasto, nie ma zmiłuj. Nie zasnę, póki go nie zrealizuję. Dobrze, że mam znajomych, którzy zawsze z chęcią podejmą się konsumpcji moich wypieków;)

Sernik czekoladowy właściwie bez spodu to świetna opcja zarówno dla wielbicieli czekolady, jak i dla miłośników serników. Nie ma tu spodu z kruchego ciasta, który, szczerze mówiąc, zazwyczaj przeszkadza mi delektować się kremowością masy serowej.

Sernik mocno czekoladowy

(porcja na blaszkę 22-24 cm)

  • 1 kg twarogu (z wiaderka lub dobrze zmielonego)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki kakao
  • ok. 12 okrągłych biszkoptów
  • czekolada na polewę lub inne dodatki

Czekolady stopić w kąpieli wodnej (miska postawiona na rondelku z gotującą się wodą) i ostudzić. Twaróg zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i budyniem, dodać jajka, olej i kakao. Na koniec wlać czekoladę i zmiksować (dość krótko, by masa nie stała się zbyt płynna). Tortownicę wysmarować masłem i lekko oprószyć mąką (można też wyłożyć papierem do pieczenia). Na dnie ułożyć biszkopty. Wylać na nie masę serową. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez około 50-60 minut (można sprawdzić, czy środek ciasta nie jest płynny). Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik w środku na jakiś czas, by zbytnio nie opadł. Podawać polany czekoladą i schłodzony w lodówce. Na wierzchu można poukładać dowolne dodatki - pokruszone ciastka, posiekane batoniki lub owoce.

 

 

 

 

0 thoughts on “Wieczorne pieczenie- sernik mocno czekoladowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *