Przeskocz do treści

Wesołego Alleluja! Klasyczny sernik

Zanim oddam się świętowaniu i próbowaniu wielkanocnych potraw i słodkości, chciałabym Wam życzyć, by Święta te upłynęły Wam w rodzinnej atmosferze, byście odpoczęli i by Wasze stoły uginały się od wspaniałych potraw i ciast:))

U mojej mamy żadne Święta nie mogą obyć się bez tego sernika. Jest puszysty, kremowy i rozpływa się w ustach. Piekłyśmy go razem wielokrotnie i w końcu zdradziła mi swój sekretny przepis:)

 

Klasyczny sernik mojej Mamy

(1 duża lub 2 mniejsze blachy)

Spód:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić na chwilę do lodówki.

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu (z wiaderka lub dobrze zmielonego)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego

Ubić pianę z 4 białek. Resztę składników zmiksować na jednolitą masę (będzie bardzo płynna). Na końcu wmieszać delikatnie ubite białka. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać mąką. Wykleić spód ciastem i ponakłuwać je widelcem. Na spód wylać masę serową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 45-55 minut.

DSC_9593

0 thoughts on “Wesołego Alleluja! Klasyczny sernik

  1. Pingback: #Kwiecień na Instagramie | Śliwkowska w kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *