Przeskocz do treści

Śliwkowska, do kuchni! Kruche ciasteczka

Wielkanoc kojarzy się przede wszystkim z zastawionym stołem- białą kiełbasą, żurkiem, babami i mazurkami, jajkami i innymi pysznościami. W moim domu rodzinnym podział od zawsze był jasny- cała rodzina zajada się pysznościami, podczas gdy moja Mama biega od stołu do kuchni, donosząc smakołyki, robiąc kawę i sprzątając po jedzeniu. W tym roku sama oddelegowałam się do kuchni (nazwa bloga zobowiązuje!) i postanowiłam zmierzyć się z bezmiarem bałaganu, który pozostał po śniadaniu wielkanocnym:) A Wam jak mijają Święta?

Nie byłabym sobą, gdybym raz na kilka dni nie zabrała się za pieczenie czegoś późnym wieczorem- w Wielką Sobotę wymyśliłam więc, że czas na wiosenne ciasteczka (może Wiosna jest łakoma i się skusi?). W ozdabianiu ciasteczek dzielnie pomagał mi mój Dziadek, racząc mnie opowieściami ze swojej młodości (opowieść o tym jak pierwszy raz zobaczył Babcię- bezcenna:)) Przepis jest łatwy, a ciasteczka pyszne- kruche, maślane, z waniliową nutą:)

 

Kruche ciasteczka

(ok. 50 sztuk, w zależności od wielkości foremek)

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkowywać na płaskiej powierzchni podsypanej mąką i wykrawać ciasteczka. Piec około 12-14 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC. Ozdabiać według uznania:)

DSC_9609

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *