Wiosna chyba umarła. Pulpeciki w sosie z pora i koperku

Dania główne, Dania mięsne

Wróciłam. Wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej. Jest kawa z miodem w ulubionym kubku, mogę zaszyć się pod kocem i robić nic. Brak wiosny nawet przestał mi przeszkadzać- czuję się tak, jakby zima miała się nigdy nie skończyć.  Przeglądam zdjęcia z wakacji i zadziwia mnie, że był czas, gdy słońce świeciło codziennie, a temperatura nie spadała poniżej dwudziestu siedmiu stopni…

Po kilkudniowym nie odchodzeniu od stołu lżejsze danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem (w unowocześnionej formie)- gotowane pulpeciki.

 

Pulpeciki w sosie koperkowo- porowym

  • 500 g mięsa mielonego
  • 3 łyżki bułki tartej (lub 1/2 czerstwej bułki)
  • 1 jajko
  • 6 łyżek mleka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego lub kurczaka
  • ok. 1,5 l wody
  • 3 liście laurowe
  • 1 por
  • 1 pęczek koperku
  • mąka (do zagęszczenia sosu)

Bułkę namoczyć w mleku. W misce wymieszać mięso mielone, namoczoną bułkę, jajko, pieprz i sól i przyprawy. Jeśli masa jest zbyt kleista można dodać odrobinę mąki. Posiekać drobno pora i koperek.  Zagotować wodę z warzywami i liśćmi laurowymi. Z masy formować pulpeciki (używając mąki) i wrzucać na wrzątek (można gotować pulpeciki partiami, by się nie rozpadły). Gdy wszystkie pulpeciki będą już ugotowane, zagęścić sos- dodać do wrzątku mąkę wymieszaną z zimną wodą (przelać przez sitko, by uniknąć grudek) i doprawić sos solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami lub kaszą.

 

DSC_8578

 

Tagged , , , , ,

0 thoughts on “Wiosna chyba umarła. Pulpeciki w sosie z pora i koperku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.