Czekolada jest dobra na wszystko – czekoladowe tiramisu

Bez pieczenia, Desery, Słodkości

Czekolada jest dobra na wszystko. Szczególnie gdy pogoda za oknem jest wciąż zimowa i najlepszym miejscem, by przeczekać niesprzyjającą aurę jest fotel/ łóżko, ciepły koc, dobra książka i filiżanka gorącej czekolady lub kilka jej kostek. Postanowiłam sprawdzić co stanie się, gdy połączy się tiramisu i czekoladę. I wyszło coś absolutnie pysznego:)

Czekoladowe tiramisu

(4 większe lub 6 mniejszych porcji)

  • 2 żółtka
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 łyżki likieru Amaretto
  • 250 ml mocnej kawy
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • kakao do posypania
  • biszkopty

Zaparzyć kawę, dodać cukier waniliowy. Po ostudzeniu wlać Amaretto.  Czekoladę stopić w kąpieli wodnej (w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą) i ostudzić. Zmiksować żółtka z cukrem pudrem, cały czas miksując dodawać mascarpone.  Na końcu dodać czekoladę i zmiksować do połączenia wszystkich składników. Maczać biszkopty w kawie (nie za mocno- by się nie rozpadały) i układać warstwy w filiżankach lub miseczkach- biszkopty, krem, kakao (ostatnią warstwą powinien być krem). Deser schłodzić przez jakiś czas w lodówce. Przed podaniem posypać wierzch kakao.

Tagged , , , ,

0 thoughts on “Czekolada jest dobra na wszystko – czekoladowe tiramisu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.