Leniwa sobota i najlepsza pizza

Dania główne, Dania mączne, Dania mięsne, Wypieki wytrawne

Sobota. Nic nie muszę, wszystko mogę. Nie będę się dzisiaj spieszyć, załatwiać miliona spraw i martwić się, że czegoś nie zdążyłam zrobić. Za oknem świeci słońce, więc poszukam dzisiaj pierwszych oznak wiosny, poukładam sobie chaotyczne myśli w głowie. Miłego dnia!

Pizzę robię od lat, często próbując nowych receptur na ciasto, bo to ono jest podstawą. Ten przepis powstał z potrzeby zastąpienia mąki pszennej bardziej zdrową, ale swobodnie można użyć wyłącznie zwykłej mąki.

Ciasto na pizzę

  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
  • ulubione dodatki- u mnie najczęściej pomidory, szynka, oliwki, kukurydza, ser

Ciasto zagnieść (wodę dolewając stopniowo) i odstawić w ciepłe miejsce na około 40-60 minut, by dobrze wyrosło.

1a

Uformować pizzę (ja najczęściej używam formy do pieczenia). Na cieście ułożyć dodatki. Wstawić do nagrzanego do 230ºC piekarnika i piec około 20-30 minut (w zależności od tego jak grube jest ciasto i jaka jest ilość składników).

DSC_9294

Tagged ,

4 thoughts on “Leniwa sobota i najlepsza pizza

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.