Łapanie chwili i tarta z fenkułem

Bez mięsa, Dania główne, Warzywa, Wypieki wytrawne

Przyjście wiosny spowodowało u mnie całkowite polepszenie nastroju. Wszelkie wątpliwości, czarne myśli zniknęły. Wiem, że chcę być tu i teraz, a to co przyniesie przyszłość jest na razie nieważne. Siedząc na dachu, popijając kawę i łapiąc pierwsze poranne promienie słońca poczułam się zwyczajnie szczęśliwa. Będzie dobrze. Musi być.

Tarta z porem i fenkułem*

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka

Farsz:

  • 1 fenkuł
  • 1 por
  • masło (do podduszenia warzyw)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • 100 g sera żółtego

*Fenkuł (koper włoski)- używany jako aromatyczna  przyprawa do mieszanek ziołowych, dodatek do zup. Ma silny anyżkowy zapach, który traci swoją intensywność w trakcie pieczenia, duszenia lub gotowania.

DSC_9881

Z podanych składników zagnieść ciasto i wsadzić na około 30 minut do lodówki.

Fenkuła i pora umyć, pokroić i poddusić na maśle.

Wymieszać jajka ze śmietaną i startym serem, doprawić solą i pieprzem.

Natłuścić i posypać mąką formę do tarty, wyłożyć ją ciastem i podpiec spód (około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC).

Na podpieczony spód wyłożyć warzywa i zalać masą śmietanowo- jajeczną. Piec jeszcze około 40 minut.

DSC_9921

Tagged , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.