Przeskocz do treści

Szukanie wiosny, ryż i truskawki – pudding ryżowy

Ulubiony park, krokusy na trawniku, czytanie książki na ławce nad stawem. Bratki kupione po to, by w domu też zagościła wiosna.  Mój ulubiony warzywniak, gdzie królowały dzisiaj piękne truskawki. I chociaż z utęsknieniem czekam na te krajowe, to dałam się skusić...

Kremowy ryż z truskawkami

(3- 4 porcje)

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 szklanki mleka
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 250 g truskawek
  • 1 łyżeczka cukru pudru (lub zwykłego)

Ryż podgotować w wodzie (około 5 minut). Odcedzić i zalać mlekiem w garnku. Dodać cukier z wanilią i gotować na małym ogniu, aż ryż wchłonie całe mleko i będzie kremowy i miękki- zajmie to kilkanaście minut (w razie potrzeby dolać więcej mleka). Należy pamiętać o częstym mieszaniu, by ryż się nie przypalił. Truskawki pokroić w kostkę i zasypać cukrem, by puściły sok.  Ryż podawać gdy jest ciepły, nie gorący, z truskawkami na wierzchu.

DSC_0529

6 thoughts on “Szukanie wiosny, ryż i truskawki – pudding ryżowy

  1. Pingback: Tydzień bez kupowania – dzień III | Śliwkowska w kuchni

  2. Pingback: Tydzień bez kupowania – dzień III

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *