Tarta, łosoś i szpinak

Dania główne, Ryby, Wypieki wytrawne

Dopadło mnie wiosenne przesilenie i zupełnie opuściła mnie wena. Wymyślanie nowych przepisów przychodzi mi z wielkim trudem, przeglądanie książek kucharskich nie sprawia radości, wizyty na ulubionym rynku z warzywami i owocami ograniczyłam do minimum. A jeść trzeba… Myśl o tarcie ze szpinakiem i łososiem chodziła za mną już od zimy, więc w tym trudnym czasie braku nowych pomysłów,  postanowiłam w końcu ją zrobić. I okazało się, że to kulinarne objawienie- mój Brat- największy krytyk, a zarazem główny konsument moich dań, stwierdził, że należy mi się za tę tartę medal:) Na pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole. Polecam!

Tarta ze szpinakiem i łososiem

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (lub ciasto kruche – przepis poniżej)
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 opakowanie tartej mozzarelli (lub starty ser żółty, ok. 100-150 g)
  • 300 g filetu z łososia
  • 3 jajka
  • 1 szklanka śmietany (18 lub 30%)

Kruche ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka

Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto i odstawić na 30 minut do lodówki.

 

Szpinak rozmrozić na patelni, odparowując wodę, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, sól i pieprz. Łososia posolić i popieprzyć i usmażyć na niewielkiej ilości oliwy z obu stron. Podzielić widelcem na kawałki. Jajka wymieszać ze śmietaną i z ostudzonym szpinakiem. Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem francuskim (lub kruchym), ponakłuwać ciasto widelcem. Ciasto podpiec około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC. Na podpieczony spód wylać masę szpinakową, ułożyć kawałki łososia i posypać tartę serem. Piec jeszcze około 40 minut.

DSC_0814

Tagged , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *