Biała czekolada, brzoskwinie i sernik

Ciasta, Ciasta z owocami, Serniki, Słodkości

  George Bernard Shaw kiedyś powiedział, że nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia.  Pięć kobiet, zupełnie od siebie różnych, które łączy zamiłowanie do próbowania pysznych rzeczy. I jeden sernik., biała czekolada i brzoskwinie. To dopiero był raj na ziemi…

Sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami

(porcja na małą blaszkę, ok. 20-22 cm)

  • 500 g twarogu (najlepiej sernikowego, z wiaderka)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g białej czekolady (plus 100 g na polewę)
  • 1/2 puszki brzoskwiń
  • biszkopty

DSC_0785

Twaróg zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, budyniem i żółtkami. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miska postawiona na rondelku z gotującą się wodą). Brzoskwinie pokroić w kostkę.  Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Ułożyć biszkopty na dnie tortownicy (by nie było przerw można je połamać). Na biszkopty wyłożyć pokrojone brzoskwinie. Z białek i szczypty soli ubić pianę. Zmiksować masę serową ze stopioną czekoladą, na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek i przelać do tortownicy. Sernik piec około 70- 80 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC (lub do momentu, gdy środek sernika będzie ścięty i sprężysty). Sernik po upieczeniu pozostawić na około godzinę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przed podaniem najlepiej jest go schłodzić w lodówce. Podawać polany białą czekoladą.

DSC_0813

Tagged , , , , ,

0 thoughts on “Biała czekolada, brzoskwinie i sernik

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.