Przeskocz do treści

Dzień bez śniadania dniem straconym – domowa granola

Nie ma życia Śliwkowskiej bez śniadań. Mogę zrezygnować  z kolacji, nawet z obiadu, ale śniadanie musi być. I już.  Gdy Śliwkowska nie je śniadania to wiedz, że coś się dzieje:) Płatki, jogurt z owocami, kanapki, placuszki, twarożek, czasami nawet zupa- to mój stały repertuar.

A dzisiaj rzecz o domowej granoli- lubię ją robić, bo wtedy wiem, co dokładnie zawiera i mogę modyfikować jej skład:)

Domowa granola

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka innych płatków (np. kukurydzianych)
  • 1 1/2 szklanki dodatków- orzechów (włoskich, laskowych, nerkowca), ziaren, pestek słonecznika, sezamu, migdałów itp. (wedle uznania)
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

W misce wymieszać suche składniki. Dodać sok z pomarańczy, miód (i cynamon). Dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym do 180ºC piekarniku przez około 20 minut, dokładnie przemieszać i piec kolejne 15-20 minut, aż granola ładnie się zrumieni. Po upieczeniu można dodać do granoli garść suszonych owoców (posiekane morele, żurawina, rodzynki itp.) Po dokładnym ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym plastikowym lub szklanym pojemniku.

DSC_0358

0 thoughts on “Dzień bez śniadania dniem straconym – domowa granola

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *