Kurczak, pomarańcza, tymianek i miód

Bezglutenowe, Dania główne, Dania mięsne, Kurczak

Wiosenne przesilenie trwa i śmieje mi się prosto w twarz. Czas zabijam spacerując nad morzem, nowe pomysły nie chcą wpadać do głowy. Liczę na to, że taki stan rzeczy nie utrzyma się długo:)

Dzisiaj na obiad delikatne mięso kurczaka, słodycz miodu i pomarańczy i aromat tymianku. Połączenie doskonałe… Do tego kasza pęczak i grzybki mojej mamy.

Kurczak w pomarańczach, miodzie i tymianku

  • 6 udek z kurczaka
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • pieprz, sól
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego (lub świeżego)
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (w wersji bezglutenowej musi być gluten free)
  • 1 pomarańcza
  • kilka gałązek tymianku

DSC_9989

Sok, miód i przyprawy dokładnie wymieszać w misce. Kurczaka natrzeć solą i pieprzem i dokładnie pokryć marynatą (najlepiej zostawić go na jakiś czas, by przeszedł aromatem marynaty, ale nie jest to konieczne). Pomarańczę pokroić w plasterki. Kurczaka ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch ułożyć plasterki pomarańczy i gałązki tymianku. Piec w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez około 1 godzinę, aż kurczak dobrze się zrumieni i będzie miękki, polewając od czasu do czasu marynatą.

DSC_0003

Tagged , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.