Przeskocz do treści

Nietypowy tort i oczekiwanie – „tort” z kurczakiem i szpinakiem

Na stole już od dawna leży bilet. Powoli rośnie stos rzeczy "do zabrania". Lista miejsc, które koniecznie muszę odwiedzić też już stworzona. Jeszcze tylko dwa dni i nadejdzie środa. Wsiądę do pociągu, wyjmę książki, na które ostatnio nie miałam czasu, włączę muzykę i rozpocznę tak długo oczekiwany długi weekend. Bez spraw do załatwienia, stron do napisania. Będą rozmowy do późnej nocy, dłuuugie śniadania, spacery po Warszawie i spokój. Właśnie tego mi teraz trzeba...

Naleśnikowy tort szpinakowy

Ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1,5- 2 szklanki mleka
  • szczypta soli

Nadzienie I

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 kostka sera typu feta
  • 2 żabki czosnku
  • sól, pieprz

Nadzienie II

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sok z 1/2 cytryny

DSC_1680

Zrobić ciasto miksując wszystkie składniki i usmażyć naleśniki (około 10 sztuk).

Szpinak rozmrozić na patelni, odparować. Doprawić solą i pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeszcze gorący szpinak wymieszać dokładnie z pokruszonym serem typu feta.

Pierś z kurczaka umyć i pokroić na małą kostkę. Podsmażyć na patelni i doprawić solą i pieprzem (można też dodać szczyptę przyprawy do kurczaka).

Zrobić sos beszamelowy. Wszystkie składniki wcześniej odmierzyć. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie mieszając chwilę zasmażyć. Wlać mleko i doprowadzić sos do zgęstnienia cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Gdy sos zgęstnieje dodać przyprawy i sok z cytryny, wymieszać.

Sos beszamelowy wymieszać z usmażonym kurczakiem.

Z naleśników i dwóch typów nadzienia zrobić tort, układając warstwy, dobrze je dociskając (można to zrobić w formie do tortu): naleśnik- nadzienie szpinakowe- naleśnik- nadzienie z kurczakiem, itd. Na wierzchu posmarować tort nadzieniem szpinakowym. Można dodatkowo posypać na wierzchu serem i zapiec kilka minut w piekarniku.

Podawać porcje pokrojone jak klasyczny tort.

Można również zrobić wersję bez mięsa- podwajając ilość nadzienia szpinakowego.

DSC_1736

0 thoughts on “Nietypowy tort i oczekiwanie – „tort” z kurczakiem i szpinakiem

  1. Pingback: Śniadaniowe puszyste naleśniki | Śliwkowska w kuchni

  2. Pingback: Naleśnikowy wtorek | Śliwkowska w kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *