Nietypowy tort i oczekiwanie – „tort” z kurczakiem i szpinakiem

Dania główne, Dania mączne, Kurczak

Na stole już od dawna leży bilet. Powoli rośnie stos rzeczy „do zabrania”. Lista miejsc, które koniecznie muszę odwiedzić też już stworzona. Jeszcze tylko dwa dni i nadejdzie środa. Wsiądę do pociągu, wyjmę książki, na które ostatnio nie miałam czasu, włączę muzykę i rozpocznę tak długo oczekiwany długi weekend. Bez spraw do załatwienia, stron do napisania. Będą rozmowy do późnej nocy, dłuuugie śniadania, spacery po Warszawie i spokój. Właśnie tego mi teraz trzeba…

Naleśnikowy tort szpinakowy

Ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1,5- 2 szklanki mleka
  • szczypta soli

Nadzienie I

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 kostka sera typu feta
  • 2 żabki czosnku
  • sól, pieprz

Nadzienie II

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sok z 1/2 cytryny

DSC_1680

Zrobić ciasto miksując wszystkie składniki i usmażyć naleśniki (około 10 sztuk).

Szpinak rozmrozić na patelni, odparować. Doprawić solą i pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeszcze gorący szpinak wymieszać dokładnie z pokruszonym serem typu feta.

Pierś z kurczaka umyć i pokroić na małą kostkę. Podsmażyć na patelni i doprawić solą i pieprzem (można też dodać szczyptę przyprawy do kurczaka).

Zrobić sos beszamelowy. Wszystkie składniki wcześniej odmierzyć. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie mieszając chwilę zasmażyć. Wlać mleko i doprowadzić sos do zgęstnienia cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Gdy sos zgęstnieje dodać przyprawy i sok z cytryny, wymieszać.

Sos beszamelowy wymieszać z usmażonym kurczakiem.

Z naleśników i dwóch typów nadzienia zrobić tort, układając warstwy, dobrze je dociskając (można to zrobić w formie do tortu): naleśnik- nadzienie szpinakowe- naleśnik- nadzienie z kurczakiem, itd. Na wierzchu posmarować tort nadzieniem szpinakowym. Można dodatkowo posypać na wierzchu serem i zapiec kilka minut w piekarniku.

Podawać porcje pokrojone jak klasyczny tort.

Można również zrobić wersję bez mięsa- podwajając ilość nadzienia szpinakowego.

DSC_1736

Tagged , , , , , ,

0 thoughts on “Nietypowy tort i oczekiwanie – „tort” z kurczakiem i szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.