Przeskocz do treści

Dama z ciastem owocowym

Wiosna w pełni, drzewa kwitną, z dnia na dzień zrobiło się zielono. Budzę się codziennie z nową energią i masą pomysłów. Dzisiaj do kuchni zaprosiłam mojego Brata, który uwiecznił moje ulubione ciasto (i mnie przy okazji:D).

DSC_2163

Ciasto to robiłam już wielokrotnie. Szczególnie smakowała mi wersja z jabłkami i aromatem migdałowym, które stworzyłam zimą:

DSC_8849

Dzisiaj mój wybór padł na żurawinę, która od dawna czekała na swoją kolej w zamrażarce- również niebo w gębie! Marzy mi się to ciasto z rabarbarem i truskawkami i już niedługo będę mogła to marzenie spełnić:)

Najprostsze ciasto z owocami

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • kilka kropel aromatu (waniliowego lub migdałowego)
  • dowolne owoce (pokrojone drobno jabłka, żurawina, maliny, truskawki, porzeczki, rabarbar, itp.)

W jednej misce wymieszać suche, a w drugiej mokre składniki. Owoce umyć, ewentualnie pokroić. Jeśli są mrożone należy je najpierw rozmrozić o odlać nadmiar soku. Mokre i suche składniki połączyć, mieszając łyżką. Przelać masę do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy (piekłam w mniejszej by ciasto było wyższe). Na wierzchu ułożyć owoce i lekko je wcisnąć w masę. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec na złoto około 60 minut. Można podawać posypane cukrem pudrem. Smacznego!

DSC_2242

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *