Przeskocz do treści

Pomysł na parówkę – naleśniki i parówki w cieście francuskim

Czy to się komuś podoba, czy nie- lubię parówki:) Nie kupuję oczywiście tych najtańszych, bo nie mam ochoty jeść papieru toaletowego, wybieram te sprawdzonych firm. Dzisiaj dwa pomysły na to, co można stworzyć ze zwykłych parówek.

Naleśniki z parówkami

(10 sztuk)

Ciasto naleśnikowe:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5-2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Podane składniki zmiksować na ciasto naleśnikowe i usmażyć na rozgrzanym oleju 10 naleśników.

  • 10 parówek
  • 150 g sera żółtego
  • ok. 700 ml przecieru pomidorowego/ zmiksowanych pomidorów w puszce
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Przygotować blaszkę lub naczynie żaroodporne wysmarowane tłuszczem lub wyłożone papierem do pieczenia. Przecier/ zmiksowane pomidory połączyć w garnku z bazylią, solą, pieprzem i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Na każdym naleśniku rozsmarować odrobinę sosu, przy brzegu położyć parówkę, posypać odrobiną sera i zawinąć w rulon. Naleśniki układać jeden obok drugiego w naczyniu/ blaszce. Polać resztą sosu i pospać pozostałym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 25-30 minut.

 

DSC_9111

 

Kolejna propozycja to przekąska na imprezę- doskonała na ciepło, jak i w temperaturze pokojowej.

 

Parówki w cieście francuskim

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • ok. 8-10 parówek
  • 1 jajko
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • sól, pieprz

Ciasto francuskie wyjąć z lodówki na około 1h. Rozłożyć je na płaskiej powierzchni. Na cieście układać parówki (wzdłuż krótszego boku) i zawijać je dość ciasno, odcinając potrzebną ilość ciasta i dobrze sklejając jego boki. Parówki owinięte ciastem smarować z wierzchu rozbełtanym jajkiem i kroić na około 2-3 cm kawałki. Pocięte parówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez około 25-30 minut, aż ciasto francuskie się zrumieni.

Podawać z dipem- wymieszać majonez, ketchup, sól i pieprz w misce.

 

DSC_9673

0 thoughts on “Pomysł na parówkę – naleśniki i parówki w cieście francuskim

  1. Pingback: Śniadaniowe puszyste naleśniki | Śliwkowska w kuchni

  2. Pingback: Naleśnikowy wtorek | Śliwkowska w kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *