Uciekam czasami od codziennego pośpiechu i wsiadam w pociąg, by pobyć trochę z rodziną. Bo nie ma to jak botwinka i kanapki przynoszone wieczorem, gdy kolejną godzinę siedzę przy komputerze a słowa jakoś nie pojawiają się w głowie. Nie ma to jak herbata w dużym kubku, oglądanie starych, czasami nawet przedwojennych, zdjęć i rozmowy do późnego wieczora- o niczym i o wszystkim.
Obowiązkowo musi być zupa pomidorowa, za którą mała K. jest w stanie zrobić wszystko, nawet posprzątać bałagan w pokoju. Zawsze jest coś słodkiego- babeczki, ciasto z owocami, sernik lub ciasteczka. I są obiady- te robione przez mamę i te serwowane przeze mnie- gotowanie dla bliskich mi osób jest dla mnie czymś szczególnym…
Makaron w sosie łososiowo- śmietanowym z zielonymi szparagami
(ok. 4 porcje)
- 1 opakowanie makaronu rurki (ok. 400 g)
- 1 pęczek zielonych szparagów
- ok. 300 g filetu z łososia
- 1 szklanka śmietany 30% (ewentualnie 18%)
- 1 pęczek koperku
- pieprz, sól
- sok z 1/2 cytryny
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i włożyć do wrzącej wody, z łyżeczką soli i szczyptą cukru, w pozycji półleżącej (by główki wystawały nad powierzchnię wody)- podgotować je przez około 5-7 minut, by zmiękły, ale się nie rozgotowały. Po ugotowaniu pokroić szparagi na kawałki długości około 4 cm.
Makaron ugotować al dente według wskazań na opakowaniu.
Łososia umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem (ewentualnie przyprawą do ryby) i usmażyć z obu stron na lekko rozgrzanej patelni. Rozdrobnić widelcem na kawałki (dość duże).
Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać.
W garnku zagotować śmietanę, włożyć szparagi i łososia, doprawić solą, pieprzem i wlać sok z cytryny. Pogotować jeszcze 2-3 minuty, by smaki się połączyły. Na końcu wsypać do sosu koperek i dokładnie wymieszać.
Najlepiej jest wymieszać ugotowany i gorący makaron z sosem. Można podawać posypany dodatkową porcją koperku.
Wygląda super – szparagi, łosoś, czyli to, co lubię najbardziej. Muszę spróbować!
[…] makaron z łososiem i szparagami […]
[…] szparagowe przepisy: szparagowa pizza z krewetkami, szparagi pod beszamelem, makaron z łososiem i szparagami, zupa krem ze […]