Rabarbar, truskawki, ciasto drożdżowe

Ciasta z owocami, Drożdżowe, Słodkości

Gdy jestem w domu obowiązkowo muszę upiec jakieś ciasto. Zaryzykuję stwierdzenie, że znawcą ciasta drożdżowego jest mój Tata, który ciasto to z niejednego pieca jadł i bezlitośnie potrafi skrytykować nieudany wypiek. Po tym jak została mi zdradzona tajemnica tego ciasta drożdżowego, postanowiłam stawić czoła wyzwaniu i upiec drożdżówkę z rabarbarem i kruszonką. Werdykt? „Super”- uff… Mogę piec dalej:) Po powrocie do Gdańska postanowiłam zrobić przyjemność bratu i upiekłam drożdżówkę ponownie- tym razem z truskawkami, bo rabarbaru w ulubionym warzywniaku zabrakło- również wyszła pyszna;)

Ciasto drożdżowe z rabarbarem (lub truskawkami)  i kruszonką

DSC_2600

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1/2 kostki świeżych drożdży
  • 75 g stopionego masła

Kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • ok. 6 łodyg rabarbaru
  • 2-3 łyżki cukru

DSC_2608

Z drożdży, części ciepłego mleka, odrobiny cukru i mąki zrobić rozczyn i odstawić na około 20 min, by podwoił swoją objętość. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy, dodać rozczyn, resztę mleka i jajka. Wszystko dokładnie wyrobić i na koniec dodać stopione, ostudzone masło. Ponownie wyrobić- niezbyt długo. Ciasto odstawić do wyrośnięcia (na około 1-1,5 h), by podwoiło swoją objętość.  Zrobić kruszonkę- palcami połączyć masło, cukier i mąkę by powstały okruchy. Rabarbar obrać, umyć, pokroić na kawałki, zasypać cukrem i poddusić, by wypuścił sok, ale się nie rozpadł. Odcedzić na sitku. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką. Na wierzchu ułożyć ostudzony rabarbar i posypać kruszonką. Odstawić jeszcze na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40-45 minut.

DSC_2624

Wersja z truskawkami: z połowy porcji ciasta drożdżowego i 250 g truskawek.

DSC_4371

 

Tagged , , , , ,

0 thoughts on “Rabarbar, truskawki, ciasto drożdżowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.