Przeskocz do treści

Lubisz szczawiową?

Już połowa maja. Na drzewach zupełnie zielono, bzy oszałamiają mnie swoim zapachem, gdy wracam wieczorem do domu. Na ulubionym targu zielono i soczyście. Szparagi, truskawki, rabarbar, młoda marchew, botwinka, koperek, szczypiorek, rzodkiewki i szczaw. Od mamy dostałam w prezencie ogródkowy szczaw, więc nadszedł czas na mój debiut w kwestii zupy szczawiowej. Podobno udany:)

Zupa szczawiowa

  • ok. 2 pęczki szczawiu (ok. 250-300 g)
  • 3 średnie marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pora
  • ok. 1, 5 l bulionu
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • pieprz, sól
  • 1 łyżka masła
  • jajka (po jednym na porcję, ok. 4-6)

 

Jajka ugotować na twardo. Warzywa (oprócz szczawiu) obrać, umyć i pokroić w kostkę. Ugotować do miękkości w bulionie. W czasie gdy warzywa będą się gotowały umyć szczaw, urwać ogonki i posiekać go nożem. Poddusić na patelni z łyżką masła by zmiękł (zmniejszy swoją objętość i zmieni kolor). Gdy warzywa będą już miękkie, wrzucić szczaw (nie wcześniej, bo warzywa się nie ugotują), dodać sól i pieprz i chwilę pogotować. Na koniec dodać śmietanę (najpierw wymieszać ją z niewielką ilością zupy). Zupę podawać z jajkiem przekrojonym na pół (można posypać ją szczypiorkiem).

 

DSC_2666

0 thoughts on “Lubisz szczawiową?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *